Πυρηνική ενέργεια; Όχι ευχαριστώ

Θυμόσαστε που μετά το Τσέρνομπιλ γεμίζαμε το καρότσι του σουπερμάρκετ με νουνού; Όσο συμπυκνωμένο γάλα κι αν ήπιαμε, ειδικά εμείς τα κορίτσια των ’80ς, δεν προστατευτήκαμε επαρκώς από τη διαρροή της ραδιενέργειας. Αργότερα πολλές από εμάς παρουσιάσαμε θυρεοειδισμό. Αν και δεν  αποδεικνύεται επιστημονικώς (γιατί δεν εκπονήθηκαν αντίστοιχες έρευνες), οι ενδοκρινολόγοι και παθολόγοι συμφωνούν σιωπηρά μεταξύ τους ότι το πυρηνικό ατύχημα στην Ρωσία του Γκορμπατσώφ έπαιξε το ρόλο του.

Τί γνωρίζουμε για την πυρηνική ενέργεια σήμερα; Ποια είναι η ιστορική σχέση της Ελλάδας με αυτό που αποκαλούμε ατομική εποχή; Σε αυτά τα ερωτήματα και σε πολλά άλλα θα αποπειραθούν να απαντήσουν η καθηγήτρια Ιστορίας Επιστήμης και Τεχνολογίας Μαρία Ρεντετζή, η ιστορικός τέχνης Κυβέλη Μαυροκορδοπούλου και ο συγγραφέας του βιβλίου «Ατομική Εποχή» Αχιλλέας Χεκίμογλου σε μια συζήτηση που διοργανώνει το Tavros Space στο χώρο του σε συνεργασία με το ίδρυμα Χάινριχ Μπελ παράρτημα Θεσσαλονίκης (ανεξάρτητος οργανισμός που πρόκεινται στο πράσινο κόμμα της Γερμανίας). Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ομαδικής έκθεσης «…that creeps from the earth», η οποία εξερευνά τις επιπτώσεις που έχει η εξόρυξη ουρανίου στους εργάτες που δουλεύουν στα ορυχεία, στις κοινότητες και το περιβάλλον.

Μετά την πρόσφατα ενεργειακή κρίση, αναζωπυρώθηκε η συζήτηση για τη χρήση πυρηνικής ενέργειας,ακόμη και σε χώρες που μέχρι τώρα είχαν βρει άλλους τρόπους κάλυψης των ενεργειακών τους αναγκών. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν σταμάτησε να γίνεται λόγος για την πυρηνικότητα. Τα ίδια τα γεγονότα φέρνουν το θέμα ξανά και ξανά στο προσκήνιο: Το 2011 με το πυρηνικό ατύχημα στην Φουκοσίμα· πέρυσι με την 77η επέτειο από τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας στην Χιροσίμα, ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας· με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη Γάζα σε εξέλιξη ακούγονται απειλές για πυρηνική επίθεση από πλευράς Ρωσίας και Ιράν· και πρόσφατα η κυκλοφορία της ταινίας Oppenheimer. Με την πυρηνική τεχνολογία δημιουργείται «μια νέα και παράλληλα άγνωστη περίοδος» γράφει η πολιτική φιλόσοφος Hannah Arendt στο «Human Condition». Μόνο με συζητήσεις σαν κι αυτή στο Tavros μπορούν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε τη διάδραση του ανθρώπου με το φυσικό του περιβάλλον και πως τα ανθρώπινα όντα φτάνουν να προκαλούν τα όρια της Φύσης.

Credits φωτογραφίας: Στάθης Μαμαλάκης. Στην εικόνα από την έκθεση «…that creeps from the earth» εμφανίζονται αφίσες από τη συλλογή του International Institute of Social History (IISH), Amsterdam.

Χρήσιμες Πληροφορίες.

Πυρηνικό μέλλον: Ένα θέμα που γίνεται ξανά επίκαιρο
01/03/2024 | 19:00-22:00
tavros

tavros.space/.../

Θυμόσαστε που μετά το Τσέρνομπιλ γεμίζαμε το καρότσι του σουπερμάρκετ με νουνού; Όσο συμπυκνωμένο γάλα κι αν…

Προσθήκη στο ημερολόγιο