ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΩ

Ενισχύοντας οικονομικά τον ιστότοπο αυτόν, πρώτα απ’ όλα δυναμώνεις τον εαυτό σου: «Η Χελώνα» δεν αντιμετωπίζει τους επισκέπτες της ως καταναλωτές ειδήσεων, αλλά ως αναγνώστες σοβαρών θεμάτων, ως πολίτες του κόσμου που επιδιώκουν ένα καλύτερο μέλλον. Δεύτερον, ενθαρρύνεις μια σόλο μητέρα να συνεχίζει να κάνει σωστά τη δουλειά της, κι έτσι μ’ αυτό τον τρόπο υποστηρίζεις έμμεσα τη θηλυκή σκέψη, γραφή και δημιουργία. Τρίτον, επενδύεις σε νέο τύπο εξιστόρησης γεγονότων που εγώ βαπτίζω «Διασπορική Δημοσιογραφία».

«Η Χελώνα» δεν έχει έναν «οίκο»· δεν ακολουθεί μία γραμμή. Ανήσυχη, κινείται προς πάσα κατεύθυνση σ’ αναζήτηση της αλήθειας. Στη διαδρομή της αυτή, που στην ουσία είναι ένας αγώνας δρόμου, παρατηρεί τα πάντα στο πέρασμά της. Δεν έχει όμως την πολυτέλεια χρόνου να κοιμάται κάτω από τα δέντρα, όπως έκανε ο λαγός στο μύθο του Αισώπου. Παρότι αργό, αυτό το μικρό πλάσμα είναι δυναμικό· χρησιμοποιεί το καβούκι του ως ασπίδα προστασίας απέναντι στην υπερπληροφόρηση, την παραπληροφόρηση, τα ψεύτικα νέα, την προπαγάνδα και άλλους πολιτικούς κινδύνους —τους εχθρούς της δημοκρατίας στο σύνολο. Ισως δεν είναι τυχαίο που στην αρχαιότητα πίστευαν ότι η χελώνα προστάτευε τους ανθρώπους από το κακό μάτι και το αίμα του ζώου θεωρούνταν αντίδοτο στο δηλητήριο.*

Η «Χελώνα» είναι ένα αμερόληπτο αυτοδιαχειριζόμενο εγχείρημα. Με σκοπό να κρατήσει την ανεξαρτησία της βασίζεται σε επιδοτήσεις, δωρεές και την εθελοντική εργασία. Ακόμη κι αν προσφέρετε ένα μικρό χρηματικό ποσό, βοηθάτε στη συντήρηση αυτής της πρωτότυπης επινόησης που προσπαθεί να συγκεράσει τη Δημοσιογραφία με την Τέχνη — να σημειώσω ότι η αρχαία ελληνική λέξη «Τέχναι» περιλαμβάνει διάφορες έννοιες που ξεκινούν από την καλλιτεχνία και την χειρωνακτική εργασία και φτάνουν μέχρι την επιστημοσύνη, την ηθική και την πολιτική.

Ευχαριστώ πολύ για τη συνεισφορά σας

Ελένη Βροντή
Ιδρύτρια – Διαχειρίστρια της «Χελώνας»


* Η πληροφορία αυτή προέρχεται από το Μουσείο της Ακρόπολης.