IMG_8094
IMG_8092
IMG_8095
IMG_8096
IMG_8099
IMG_8102
previous arrow
next arrow

Το σπίτι οχυρό

Δεν μοιάζει με κάστρο, αλλά υπάρχει λόγος που του δόθηκε αυτή η ονομασία. Στην οδό Μπιζανίου 5, στην Καλλιθέα, σ’ έναν πεζόδρομο πίσω από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, στέκεται ένα πανέμορφο οίκημα του μεσοπολέμου που προσφάτως ανακαινίστηκε εξ ολοκλήρου από την πολιτεία. Αυτό το σπίτι, παρότι μικρό, κρύβει μια μεγάλη ιστορία: Εκεί ζούσε μια μητέρα με τα τρία της τα παιδιά. Στις 23 και 24 Ιουλίου του 1944, όμως, η οικογενειακή αυτή εστία μετατράπηκε σε «οχυρό». Όταν οι άντρες του Διοικητή της Χωροφυλακής, Νικόλαου Μπουραντά, ενισχυμένες από τις δυνάμεις του γερμανικού στρατού, προχώρησαν σε μια επιχείρηση εκκαθάρισης της περιοχής από τους αντάρτες, δέκα νεαροί άντρες, ηλικίας μόλις 17-25 ετών, μπήκαν από την πίσω πόρτα της οικίας, ταμπουρώθηκαν μέσα και προσπάθησαν να πολεμήσουν τον εχθρό. Κάποια στιγμή, επειδή είχαν τελειώσει τα πυρομαχικά τους, οι τελευταίοι επιζήσαντες σήκωσαν μια λευκή πετσέτα για στιγμιαία ανακωχή ώστε να φυγαδεύσουν τα γυναικόπαιδα στο διπλανό σπίτι. Υστερα είπαν τον εθνικό ύμνο και με την τελευταία σφαίρα που είχαν, αυτοκτόνησαν. Το σπίτι εγκαταλείφθηκε, διάτρητο από σφαίρες, αλλά παρ’ όλα αυτα έμεινε όρθιο. Υστερα από χρόνια το αγόρασε ο Δήμος Καλλιθέας και προχώρησε στην ανάπλαση του, δικαιώνοντας έτσι τη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.

Στις 12 Οκτωβρίου 2021 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του «Κάστρου Μπιζανίου» και η Αθήνα απέκτησε ένα νέο τοπόσημο. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ο δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Κάρναβος, καθώς και η αντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα Αθηνών, Δήμητρα Νάνου. Επίσης μίλησε και η εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, Τούλα Μητσέα. Γύρω γύρω είχε μαζευτεί ο κόσμος της γειτονιάς και άκουγε με προσοχή τους ομιλητές να περιγράφουν τη σημασία του κτηρίου και την ιστορική μάχη. Αυτό όμως που με συγκινεί ιδιαίτερα σ’ αυτό το γεγονός, πέρα από την ανάδειξη ενός υπέροχου αρχιτεκτονήματος (φαίνεται ότι οι τεχνίτες το δούλεψαν με μεράκι), είναι η πράξη των σημερινών ανθρώπων να φροντίσουν να μην ξεχαστούν τα ονόματα των πεσόντων ούτε τα πρόσωπά τους. Μέσα στο αρχιτεκτόνημα υπάρχουν κρεμασμένα τα πορτρέτα των επτά νεκρών ηρώων (λείπουν δυστυχώς οι εικόνες των τριών άλλων), ενώ κάποιοι άφησαν στα κάγκελα του μουσείου χάρτινα πλακάτ με το ονοματεπώνυμο κάθε αγοριού που θυσίασε τη δική του ζωή για να έχουμε εμείς σήμερα της δική μας ελευθερία. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, όλοι πρέπει να είμαστε παρόντες στον αγώνα κατά του φασισμού.

Το «Κάστρο Μπιζανίου», που χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής και η ανάπλαση συντελέστηκε από τους μηχανικούς του Δήμου Καλλιθέας, λειτουργεί σήμερα ως χώρος μνήμης. Για περισσότερες πληροφορίες και ώρες λειτουργίας, παρακαλώ απευθυνθείτε στο τηλεφωνικό κέντρο του δήμου (213.20.70.300).

 

Τελευταία ενημέρωση: 29/02/2024