ΙΔΕΑ

Η «Χελώνα» είναι ένα υβριδικό μέσο επικοινωνίας που συνδυάζει την αργή δημοσιογραφία με τις νέες τεχνολογίες, τις εικαστικές πρακτικές και το δημιουργικό ακτιβισμό (artivism). Πρόκειται για ένα ιδιότυπο δημοσιογραφικό και καλλιτεχνικό όργανο που αποσκοπεί σε διαφορετικούς τρόπους ανάγνωσης της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής πραγματικότητας. Δεν «εστιάζει» αποκλειστικά στην τρέχουσα επικαιρότητα, αναζητεί θέματα μικρότερης εμβέλειας που, ωστόσο, διαθέτουν οικουμενικό χαρακτήρα.

Αυτό όμως που κάνει την ιστοσελίδα αυτή να διαφέρει από άλλα νεοφυή ειδησεογραφικά εγχειρήματα είναι η διάδραση Ελλάδας – Αυστραλίας. Οπως κάθε δίγλωσσος ή δίγλωσση, έτσι και η «Χελώνα» έχει δύο πλευρές: την ελληνική και την αυστραλέζικη. Δεν απευθύνεται όμως αποκλειστικά στους ομογενείς της Αυστραλίας ή τους αποδήμους που ζουν εδώ ή αλλού στην Ευρώπη. Η κεντρική ιδέα είναι να παρατηρεί τον κόσμο υπό το πρίσμα της γεωγραφίας, της γεωλογίας (γη και λόγος) και της γεωπολιτικής.

Κάνοντας μια γρήγορη πλοήγηση θα παρατηρήσετε ότι δεν υπάρχουν οι τυπικές ενημερωτικές κατηγορίες. Στο Παιδί αναλύονται σοβαρά θέματα που αφορούν τα μικρότερα μέλη της κοινωνίας. Στο Πρόγραμμα παρουσιάζονται επιλεγμένα έργα του παγκόσμιου οπτικοακουστικού πολιτισμού, μαζί με δικές μας εσωτερικές βίντεο-παραγωγές. Στις Πράξεις θα δίνονται κίνητρα για δράσεις και καλλιτεχνικά χάπενιγκ που στόχο έχουν να ασκήσουν κριτική στους θεσμούς και να πολεμήσουν το συντηρητισμό. Το Πένθος αποτελεί ένα σύγχρονο memento mori που προτρέπει τον αναγνώστη για πολιτική και κοινωνική αφύπνιση. Τέλος, η Παλιννόστηση έχει σκοπό να αρθρώσει, να ενεργοποιήσει και πολιτικοποιήσει την έννοια της Διασποράς, ένας όρος παλιός που ωστόσο στη σύγχρονη εποχή αποκτά νέες ακαδημαϊκές διαστάσεις. Η κατηγορία αυτή θα ασχολείται μεταξύ άλλων με θέματα εκτόπισης και ξεριζωμού (dissociation & displacement), ιστορίας του τραύματος (trauma history), πολιτικής ταυτότητας και διαπολιτισμικής σύγκρουσης (identity politics & cross-cultural clash), απώλειας πατρίδος και οικογενειακής εστίας (loss of homeland).

Η «Χελώνα» μπορεί να θεωρηθεί το χωροχρονικό τοπίο του Αταίριαστου (‘Misfit’), του απόκληρου, του παρία (‘outcast’) ή περιθωριακού (‘outsider’), γενικότερα του Άλλου, που εννοιολογικά ξεκινά από την υποκειμενική οντότητα ενός μετανάστη ή μιας «female escapee»  -όπως χαρακτηριστικά περιέγραφε τις έξυπνες και αποφασιστικές γυναίκες η Αυστραλέζα διανοούμενη Germaine Greer-, και φτάνει μέχρι τη συλλογική συνείδηση μιας ποπ υποκουλτούρας ή μιας αντεργκράουντ καλλιτεχνικής σκηνής. Το πολυιστολόγιο αυτό φιλοδοξεί να προσφέρει στέγη σε κάθε ανήσυχο πνεύμα που νιώθει ότι δεν ανήκει πουθενά, ωστόσο πιστεύει στη δύναμη της ανθρωπότητας.

Ελένη Βροντή
Ιδρύτρια – Διευθύντρια της «Χελώνας»